Frits van Eerd

Tijd voor jezelf claimen, maakt je een betere ondernemer

Frits van Eerd is naast zijn werk als CEO van Jumbo, fanatiek autosporter. Hij deed 5 keer mee met Dakarrally en rijdt in 2017 de 24-uur van Le Mans. Hij speelt trompet, trad met zijn band Factor 12 op bij de Toppers en had diverse carnavals hits. Daarnaast is hij op diverse andere gebieden actief als ondernemer en bouwt aan de grootste collectie Formule 1 auto's ter wereld.

Als er één ding is wat CEO Frits van Eerd kenmerkt in alles wat hij doet en heeft gedaan is het een zeer grote gedrevenheid en enorm veel energie. "Ik haal het uiterste uit mezelf om mijn ambities – op wat voor gebied dan ook - te kunnen realiseren."

De drang om als eigen baas zijn geld te verdienen zit in zijn genen. Al jong begon hij met het repareren en handelen in brommertjes – en later klassieke auto's. Zijn drijfveer was zijn grote passie, de autoracerij, te kunnen betalen. Zo leerde hij al snel hoe belangrijk het is rekening te houden met wat klanten willen. "Want als die tevreden zijn, heb je een bedrijf dat toekomst heeft."

Broodafdeling

25 jaar geleden ging hij in het familiebedrijf aan de slag, bij de broodafdeling van een Jumbo. Zij droom was winkels te maken waar klanten fan van zijn. Hij heeft er hard aan gewerkt die ontwikkeling te stimuleren. Een omslag was in 1996 de introductie van de unieke Jumbo-formule. Met zowel de laagste prijs, als het grootste assortiment én de beste service gaf Jumbo garanties die geen enkele andere supermarktketen - tot op de dag van vandaag - durft te combineren. "Door zo'n gewaagde en onconventionele keuze te maken, wisten we ons definitief te onderscheiden in de markt." De definitieve stap naar de top 3 van supermarkten zette Jumbo nadat in 2009 eerst Super de Boer werd over genomen en 2 jaar later C1000.

Efficiënt

Hoewel zijn werk enorm veel tijd en energie vraagt, zorgt Frits van Eerd ervoor dat hij ook ruimte over houdt voor zijn intensieve hobby's en een gezin met drie kinderen. Die nevenactiviteiten zijn volgens hem essentieel. "Hoe drukker je het hebt, hoe meer je ertegenover moet stellen." Dat betekent wel dat je zuinig moet omspringen met je tijd. "Ik verpruts geen minuut en gebruik mijn tijd zo efficiënt mogelijk," aldus Frits van Eerd. Hij kijk bijvoorbeeld geen televisie, maar besteedt die uren liever aan dingen die hij graag doet, zoals een avondje muziek maken.

Creativiteit

Hij vindt het ongelooflijk belangrijk om in jezelf te investeren. "Je moet ruimte maken voor creativiteit, omdat je daarmee een ander onderdeel van je brein ontwikkelt. Het helpt je bepaalde vraagstukken toch weer anders te benaderen."

Bij Van Eerd werkt het zeker zo. "Als je voor jezelf tijd claimt word je een sterker mens én een betere ondernemer. Bij mij zorgt het ervoor dat ik de inspiratie en energie heb om 7 dagen per week bezig te zijn."

Ingrediënten van succes

Nog belangrijker dan de ingrediënten is de temperatuur waarmee je het reageerbuisje verwarmt. Je hebt een enorme hoeveelheid energie nodig om succes te ‘brouwen'. Want met alleen maar de ingrediënten heb je nog niks. Iemand kan het mooiste concept hebben, de beste financiering en de capabelste mensen, dan nog is dat no way een garantie dat het gaat lukken. Nee, daarvoor heb je echt warmte en passie nodig!