Steven Kruijswijk

Dingen opgeven voor je droom

Wielrenner Steven Kruijswijk van Team LottoNL-Jumbo leek vorig jaar tijdens de Giro op weg naar een overwinning, toen hij op de Col d'Agnel uit de bocht vloog. Na die valpartij heeft hij meteen nieuwe doelen gesteld en programma's gemaakt om die te bereiken. Eén daarvan is dat hij dit jaar alsnog de – honderdste - Ronde van Italië op zijn naam schrijft.


Zijn weg naar het profwielerschap is verlopen op een manier die precies bij Steven Kruijswijk past. De jonge Nuenenaar begon zijn fietscarrière op eigen houtje, omdat hij niemand in de buurt had die hem daarbij kon helpen. Dat was ook niet nodig. Nuchter en realistisch als hij is, wist Kruijswijk zelf ook wel dat het enorm veel inspanning zou vergen als hij prof wilde worden. En dat hij er van alles voor aan de kant zou moeten zetten als hij iets zou willen bereiken. "Natuurlijk is het fijn als iemand je kan helpen. Toch denk ik dat het beter is als je niet door anderen wordt gestuurd. Dan moet het volledig vanuit jezelf komen. Dat is toch dwingender."

Opofferen

Zijn keuze bracht met zich mee dat hij niet op stap kon gaan en weinig tijd overhield voor sociale contacten. Dat nam hij echter voor lief. "Je moet die mentale draai maken als je voor je ambitie wilt gaan."

In 2006 kreeg Kruijswijk een sponsorcontract aangeboden bij de amateurs. Hij presteerde goed en aan de horizon gloorde het professionele wielerbestaan. Wat nog een stap dichterbij kwam, toen hij werd geselecteerd voor de kweekvijver van het Rabobank-team.

Omdat niet iedereen doorstroomt, wilde hij alles op alles zetten om wél bij de uitverkorenen te horen. Hij stopte met school en besloot twee jaar lang alleen maar bezig te zijn met wielrennen. "Ik wist dat deze jaren cruciaal waren voor mijn missie prof te worden. Er lag geen plan b op de plank. Ik was vastberaden dat het zou lukken."

Kopman

Op het moment dat hij dat had bereikt, begon het hele circus van jezelf moeten bewijzen weer opnieuw. "Je mag best even genieten van wat je hebt bereikt, maar daarna moet je door. Succes is beperkt houdbaar, je moet continu je doel verleggen."

Inmiddels is hij kopman. Hiervoor heeft hij ook op andere manieren moeten investeren in zichzelf. Presteren onder druk en op het hoogste niveau vraagt dat je precies zegt waar het op staat. Een lastige combinatie. Kruijswijk kiest er daarom voor heel dicht bij zichzelf te blijven. "Het moet niet gemaakt en bedacht zijn. Dat past niet bij mij. Als je eerlijk en oprecht bent, kun je eigenlijk niet in de fout gaan."

Ingrediënten van succes

Blijf altijd dicht bij jezelf.
Wees bereid ook niet leuke dingen te doen.


TERUG NAAR De Ambassadeurs