Max Verstappen

Ik ga altijd vol gas de volgende race in

Hij was de jongste debutant aller tijden in de Formule 1 en groeide al in zijn tweede seizoen uit tot een wereldster. Max Verstappen hoopt een voorbeeld te zijn voor andere jonge coureurs. "Ik ben het bewijs dat het, zonder eigen vermogen, maar op basis van talent, mogelijk is de top van de autosport te bereiken."


Hij is razendsnel: dat hoeft geen betoog. Maar dat de carrière van Max Verstappen zo'n enorme acceleratie zou laten zien, had niemand verwacht. In 2015 begon hij nog als talent bij de 'gewone' ploeg Scuderia Toro Rosso. Korte tijd later kreeg hij al de kans over te stappen naar het topteam Red Bull Racing. En met succes: hij won de Grand Prix van Barcelona en stond daarna nog zes keer op het podium. Prestaties die hem in 2016 de vijfde plaats in het wereldkampioenschap bezorgden.

Maar hoe snel het ook gegaan is, het succes komt niet uit de lucht vallen. De jonge Limburger werkt al sinds zijn jeugd keihard en volgens een duidelijk uitgestippelde route aan zijn missie. Verstappen was pas 4 jaar oud toen hij voor het eerst in een kart stapte. Vele duizenden uren heeft Max rondjes gereden. Trainen in België en Nederland betekende zes maanden op koude, vaak gladde banen rijden. Een goede leerschool en de basis van zijn ultieme racegevoel. Daarnaast vervolgde hij de trainingen thuis met racesimulaties op de computer. Na school ging hij steevast twee à drie uur naar de werkplaats om aan zijn kart te sleutelen of voorbereidingen te treffen voor de volgende wedstrijd.

Basis

Na het karten, stapte hij via de Formule 3 over naar Toro Rosso en later Red Bull Racing. Daar bleef hij echter voortbouwen op de stevige basis die hij met het karten had gelegd: tot het uiterste gaan om je positie te verdedigen en inhalen als de concurrent het niet verwacht. Na zijn glansrijke overwinning in Spanje, leerde hij meteen ook de keerzijde van de medaille kennen. In Monaco eindigden zijn kwalificatie en race tegen de muur. Hij liet hij zich er niet door uit het veld slaan. "Zoiets kan gebeuren, daar leer je van. Ik ga altijd gewoon vol gas de volgende race in."

Vooruit kijken

Verstappen vindt het essentieel je niet van de wijs te laten brengen en altijd in jezelf te blijven geloven. Aan terugkijken heeft hij, los van het feit dat hij er geen tijd voor heeft, weinig behoefte. "Ik heb dat niet nodig, want het hier en nu is het beste wat er is. Beter dan wat er is geweest. Ik leef echt in het moment. Teveel vooruit kijk ik niet, achteruit helemaal niet. Ik zie elke dag wel wat er gebeurt." Dat laat onverlet dat hij vast van plan is dit jaar een gooi naar de wereldtitel te doen.

Ingrediënten van succes

Talent en doorzettingsvermogen.
Laat je niet van de wijs brengen.
Blijf in jezelf geloven.


TERUG NAAR De Ambassadeurs