Lex Kerssemakers

Van goed luisteren kun je heel veel leren

Begonnen als inkoper bij Volvo, is hij nu lid van de Raad van Bestuur en CEO Amerika. Hoewel in dienst van, voelt Lex Kerssemakers zich 100 procent ondernemer. "Als je binnen een grote organisatie succesvol wilt zijn moet je handelen alsof het je eigen bedrijf is, anders werkt het niet."


Besef je goed dat we twee auto's méér moeten verkopen, om de kosten van deze zakenreis terug te verdienen? Dit soort vragen legt Lex Kerssemakers standaard voor aan zijn medewerkers als ze extra uitgaven willen doen. "Ik wil dat ze er goed over nadenken of die investering het waard is. Of het nu goed gaat met de zaken of niet: iedere euro moet twee keer worden omgedraaid voordat hij wordt uitgegeven."

Bij grote beslissingen is voor hem het criterium of zijn team deze investering ook zou doen, als het eigen geld was. "Dit soort overwegingen horen bij het gezond houden van je organisatie. Voor een grote onderneming als Volvo geldt dat net zo goed als voor een klein bedrijf."

Los van de financiële achtergrond, gaat het volgens Kerssemakers bij succesvol ondernemerschap bij alle soorten bedrijven om exact dezelfde insteek: zorg dat je een overtuigend en goed doorspijkerd verhaal hebt. Feitelijk en zonder holle woorden.

Luisteren

Waar hij veel profijt van heeft gehad bij het bepalen van zijn koers, is heel goed luisteren naar anderen. "Omdat ik vrijwel blanco was begonnen, stond ik open voor alle kennis en ideeën van anderen. Daar heb ik onvoorstelbaar veel van geleerd."

Door zich open te stellen voor anderen, heeft hij ervaren dat er altijd mensen zijn die je willen helpen. "Als je je niet opstelt als arrogant betweterig mannetje, maar aangeeft als je hulp nodig hebt, zul je verbaasd zijn over wat anderen voor je willen doen en wat ze je gunnen. Dat is heel waardevol, want je kunt het als ondernemer nooit helemaal alleen. Je hebt anderen nodig. Als je hun kennis en diensten benut, scheelt dat een hele hoop werk."

Ook nu hij zelf een ervaren CEO is, vindt hij het nog steeds heel belangrijk de ideeën van anderen te horen. Dit is een eigenschap die hij van zijn hele team verwacht. "Ik vertel - de vaak zeer getalenteerde - krachten die bij ons beginnen: al weet je nog zoveel, uiteindelijk weten tien mensen samen meer dan jij alleen. Dus begin altijd met goed luisteren. Haal daar interessante dingen uit en neem die mee in je overwegingen."

Kerssemakers streeft ernaar altijd open en integer te handelen. "Dus ook als dingen tegenvallen: laat het zien en deel het. Zelfs als het heel pijnlijk is. Door het op tafel te leggen, kunnen we erover praten en het samen oppakken. Er is niks wat je niet op kunt lossen."

Ingrediënten van succes

Luisteren
Openheid
Integriteit
Enthousiasme: dat maakt je verhaal geloofwaardig
Altijd je woord houden
Géén beslissing nemen is erger dan een foute beslissing


TERUG NAAR De Ambassadeurs