Jan Lammers

Stel realistische doelen

Jan Lammers is de meest veelzijdige autocoureur van Nederland. Hij reed in de Formule 1 en deed mee aan Le Mans, de Dakar-rally en races in uiteenlopende disciplines overal in de wereld.


De ambitie van Jan Lammers is duidelijk: "Als ik maar kan racen. Daar doe ik alles voor." In 2017 voegt hij weer een mooie wedstrijd aan zijn conduitestaat toe, de 24 uur van Le Mans, één van de oudste en grootste autoraces ter wereld. Hij reed hem al 23 keer en hij vindt het mooi in het jaar dat hij 60 is geworden, de 24 uur voor de 24e keer te rijden. Samen met Frits van Eerd en de legendarische coureur Rubens Barrichello gaan ze als Racing Team Nederland van start.

Met de deelname aan deze editie, wordt een 15-jaar oude droom van Frits van Eerd en Jan Lammers vervuld. "We hebben er lang op moeten wachten, maar nu is sprake van een ideale situatie. Frits heeft de zaken bij Jumbo goed op orde, we hebben een solide team van technici, voldoende sponsors en we hebben Barrichello binnengehaald. Zodra die ja zei, ging het project ging definitief van de waakvlam af."

Zie het jezelf doen

Het opzetten en uitvoeren van een project als de 24-uurs heeft volgens Lammers veel overeenkomsten met een business opbouwen. "Als je je doel wilt halen, is het belangrijkste je niet te laten intimideren door de moeilijkheidsgraad. Wat je ook in je hoofd hebt: zie jezelf het doen! Whatever you can perceive and conceive, will be done to you." Al tekent hij daarbij aan dat het wel realistische doelstellingen moeten zijn. "Je hebt van die mensen die een hardgekookt eitje in drie minuten verwachten. Dat is niet fair, dat gaat nooit lukken."

Focus

"Zodra je een doel voor ogen hebt: bevries je focus erop. Hou je alleen nog maar daarmee bezig. Je moet er iedere dag naar leven. Slapen, ademen, eten: alles moet in dienst staan van de richting die je op wilt." En gaat het niet helemaal zoals je wilt en lijkt een nederlaag onvermijdelijk? "Niet accepteren," zegt Lammers. "Bedenk dat alles wat al eens door mensen is gedaan, opnieuw kan worden gerealiseerd. Blijf stug doorgaan."

Ingrediënten van succes

1. Stel realistische doelen. (Dat wil niet zeggen dat je dus maar een makkelijk onderwerp moet kiezen.)
2. Zodra je ergens mee begint moet je je alleen aan de feiten houden en de emotionele - en dramatische versie van alles loslaten. Dus niet "Oh jee, ik moet nog twee kilometer, maar gewoon: ik moet nog twee kilometer."
3. Hoe onvermijdelijk een nederlaag ook lijkt: niet accepteren. Du moment dat je het accepteert, is het een feit.


TERUG NAAR De Ambassadeurs