Jac Orie

Als je wilt winnen, moet je kunnen veranderen

Nadat het Jac Orie duidelijk werd dat hij als schaatser de schaatstop niet zou bereiken, verzette hij de bakens. Hij ging bewegingsleer studeren. Via een omweg kwam hij uiteindelijk toch in de schaatstop terecht, maar nu als trainer/coach. Sinds 2014 begeleidt hij de LottoNL Jumbo-schaatsploeg.


Naar welke prestatie je ook toewerkt, tart de natuurwetten niet. Het is vergeefse moeite, omdat je iets doet wat niet mogelijk is. Dit is de stellige overtuiging van schaatstrainer Jac Orie en de basis van de manier waarop hij zijn topsporters traint en coacht. "We zijn als mens zodanig geëvolueerd, dat we een bepaalde hoeveelheid adeptatievermogen hebben. Daar kun je niet omheen. Zorg er daarom voor dat druk en stress altijd in evenwicht zijn met een bepaalde hoeveelheid rust. Als je dat niet doet gaat je lichaam kapot." Vanuit dit perspectief is hij doorlopend op zoek naar nieuwe mogelijkheden om het allerbeste uit zijn schaatsers te halen en hen op het juiste moment te laten pieken.

Taakgericht

Een grote succesfactor is wat Orie betreft: taakgericht bezig zijn. "Als je resultaatgericht werkt heb je wel een doelstelling, maar weet je niet hoe je het moet doen. Neem een schaatser die wereldkampioen op de 500 meter wil worden. Als je resultaatgericht bent, focus je op het podium, de lauwerkrans en de medaille, zonder dat je over informatie beschikt wat je moet doen om dat te bereiken."

Bij taakgericht handelen ben je alleen bezig met zaken als op tijd weg zijn bij het schartschot, de beste manier om de eerste bocht aan te snijden en de laatste binnenbocht te nemen. "Uit psychologisch onderzoek blijkt dat deze taakgerichte aanpak heel effectief is. Sporters die het meeste gefocust blijven op hun taken presteren het beste."

Meten

Die taakgerichtheid geldt ook voor hemzelf als coach. Daarom is hij constant bezig met meten en analyseren. "Dit soort wetenschappelijk onderzoek is nodig als je verder wilt komen. Einstein zei het al: als je keer op keer hetzelfde probeert moet je geen ander antwoord verwachten. Dus als je wilt winnen, moet je veranderen."

Ingrediënten van succes

Durven veranderen
Risico's nemen
Meten en analyseren


TERUG NAAR De Ambassadeurs