Gerard de Rooy

Teamwork sleutel tot succes

In 2012 en 2016 werd hij winnaar van wat als de zwaarste race ter wereld te boek staat, de Dakarrally. Dit jaar werd zijn team derde. Zijn - goede en slechte - ervaringen met deze ultieme autosport gebruikt Gerard de Rooy ook bij het leiden van het Internationale Transportbedrijf G.M. De Rooy & Zonen in Son.


"Hoe krijg je ze in hemelsnaam bij elkaar." Die vraag wordt Gerard de Rooy regelmatig gesteld over de leden van zijn Dakar-team. Een bont gezelschap van mannen met de meest uiteenlopende achtergronden en karakters: van directeur tot rioolmedewerker, van introverte eenling tot feestnummer. "Verschillend als ze zijn, vullen ze elkaar juist heel goed aan. Hun kracht is dat ze op elkaar kunnen bouwen en allemaal één ultiem doel voor ogen hebben: Team De Rooy als eerste over de finish. Tweede worden telt niet voor ons. Dat is de eerste verliezer... we willen winnen – een andere optie is er niet."

Maar als het resultaat ondanks heel hard knokken toch anders is, zoekt De Rooy in ieder geval naar wat wél goed is gegaan. "We hebben één dag pech gehad dit jaar – dat overkomt je en je kunt dit niemand kwalijk nemen. Waar ik heel blij mee ben, is dat de techniek ons niet in de steek heeft gelaten. Onze Iveco's hebben zich weer bewezen als zeer betrouwbaar. Dat geeft vertrouwen voor de volgende keer."

Teamwork

Tegenwoordig is optimaal teamwork de belangrijkste sleutel tot succes. "Dertig jaar geleden, toen mijn vader meedeed met de Dakarrally, won je als je de snelste vrachtwagen had. Tegenwoordig finishen de top drie met nog geen minuut verschil ertussen! De winst zit hem nu in de dingen eromheen. Dus moet de teamleden op alle fronten volledig op elkaar ingespeeld zijn. Alles moet kloppen, tot in het allerkleinste detail."

Incasseren

Een wijze les die De Rooy van het rallyrijden heeft meegekregen is leren incasseren. In 2014 zag hij op zijn kans op een overwinning de mist ingaan door een gebroken aandrijving. "Ik was zo aangeslagen, dat ik niet snel genoeg in actie kwam om met die nieuwe situatie om te gaan. Daardoor liep ik veel meer tijdverlies op dan nodig was. Dat is stom. Als er iets mis gaat moet je snel de knop omzetten. Ook zakelijk. Als je met een probleem wordt geconfronteerd, ga je niet eerst druk maken over hoe het kon gebeuren. Nee, meteen schakelen en oplossen. Zodat je zo snel mogelijk weer verder kunt..."

Ingrediënten van succes

Het team moet van a-z kloppen
Je moet kunnen incasseren. Loopt het niet zoals je wilt, meteen de knop omzetten en omschakelen naar de nieuwe situatie.


TERUG NAAR De Ambassadeurs