Sinasschillenboer

We produceren in NL 250 miljoen kilo sinaasappelschillen afval. Zeker 25% hiervan komt vrij in de retail (bij de pers machines in de winkel en La Place). Op dit moment worden deze schillen verbrand of vergist. Dat is zonde, want de schillen zitten boordevol grondstoffen!! En deze worden nu dus vernietigd... PeelPioneers doet hier iets aan en verwerkt sinaasappelschillen tot ingrediënten voor voedsel, drank, cosmetica en farma. Dit doen we met een bioraffinage proces. En niet vanuit de garage, maar vanuit een fabriek bij jullie om de hoek (Son en Breugel).

We verwerken retail afval tot grondstoffen vóór de retail. De sinasappelschillen die vrijkomen in de supermarkten en bij LaPlace, en daarmee hun grondstoffen, worden nu vernietigd. En nog met een laag rendement ook, want schillen zijn zo nat en zuur dat ze een lage gas (bij vergisting) of energie (bij verbranding) opbrengst veroorzaken. De huidige afvalverwerkers zitten dus helemaal niet te wachten op deze vreemde stroom in hun afval. Dit laten ze aan de ontdoeners (de retailers) merken door de prijzen voor de verwerking van afval te verhogen en/of het afval te weigeren.  

Wij willen dit afval wél hebben en kunnen veel meer met deze schillen doen en halen hier prachtige grondstoffen uit. Dit doen we met een bio-raffinage proces op industriele schaal (20.000 ton per jaar). Momenteel zijn we de eerste installatie aan het ontwikkelen in Son en Breugel. De ingredienten die we terugwinnen zijn: etherische olie, pectine, flavonoiden en cellulose. 

Wij doen de verwerking, onze logistieke partner Renewi haalt het afval op bij de supermarkt. Dit kan decentraal (per supermarkt) of centraal (op de MC's).

En niet geheel onbelangrijk: we zijn niet duurder dan de huidige manier van verwerking! Dus het kost de supermarkt niet meer.